Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Resepi Laksa Asam Sedap

Asam laksa secret recipe, resepi masak asam pedas, what is asam laksa, resepi laksam, resepi laksa, resepi laksa johor, resepi laksa sarawak, resepi laksa utara, resepi laksam kelantan, resepi laksa kedah, resepi laksa lemak thai, resepi laksa thai,

Hari ini saya ingin menunjukkan perlunya kita membuat hidangan tradisional terbaik di rumah kita sendiri. Salah satu yang terbaik adalah Asam Laksa. Ini adalah masakan yang terkenal di Malaysia dan Singapura. Ia adalah hidangan yang lezat dan segar yang mengandungi hidangan mi bersama dengan sejenis kuah asam pedas dan herba.

Cara Membuat Kuah Asam Laksa

Pertama sekali, kami akan bermula dengan membuat kuah asam pedas. Anda perlu mengumpul semua bahan-bahan berikut:

  • 350 gram ikan tenggiri
  • 2 liter air
  • 2 tangkai serai
  • 2 tangkai daun kesum
  • 60 gram bawang merah
  • 30 gram cili kering
  • 6 biji belacan
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 biji buah keras
  • 1 batang lengkuas
  • 180 ml pati asam jawa
  • 120 ml air asam jawa
  • Gula dan garam secukup rasa

Seterusnya, panggang belacan, bawang merah dan cili kering hingga naik bau. Kemudian, tumbuk bahan-bahan ini dalam pengisar. Anda boleh menggunakan blender jika sukar untuk digiling.

Tumbuk atau kisar lepas itu buah keras setelah itu letakkan adunan yang telah diperbuat dalam periuk dan kacau rata. Tambahkan air dan biarkan mendidih. Rebusan ikan boleh dibuang jika ada dalam air mencucuk bekas. Kemudian, masukkan hirisan lengkuas dan serai, serta bahan pukulan tadi dalam periuk dan kacau rata. Biarkan mendidih hingga kesemuanya masak.

Tambahkan pati asam jawa yang dicairkan dengan air asam jawa ke dalam kuah asam. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa.

Bahan-bahan Asam Laksa

Semasa kuah asam sedang dimasak, anda boleh mula menyiapkan bahan-bahan lain untuk hidangan Asam Laksa yang sempurna. Bahan-bahan yang diperlukan termasuk:

  • 200 gram laksa (boleh didapati di kedai runcit)
  • 150 gram sayur-sayuran (ulam raja, kacang botol, dan terung pipit)
  • 150 gram bendi
  • 150 gram timun
  • 100 gram kucai
  • 2 biji telur rebus, 2 sudu besar cili bawang, dan beberapa keping ikan kering (untuk taburan)

Seterusnya, rebus air dan masukkan laksa. Rebus laksa selama 3-5 minit sehingga ia empuk. Kemudian toskan laksa dan letakkan dalam mangkuk pembungkus.

Susun lagipun sayur-sayuran, bendi dan timun bersama laksa dalam mangkuk pembungkus. Tambahkan kucai, telur rebus dan ikan kering di atasnya. Hidangkan Asam Laksa bersama-sama dengan kuah asam yang sedap.

Sekarang anda sudah tahu cara-cara memasak hidangan tradisional kesukaan orang Malaysia dan Singapura. Cuba resepi ini di rumah anda hari ini, dan lihat betapa mudah dan menyeleranya hidangan Asam Laksa. Selamat mencuba!

Resepi Laksa Asam Sedap

If you are searching about Family recipe for asam laksa season with spice, you've visit to the right web. We have pics like Cara untuk membuat kuah asam laksa tersedap untuk anda rasa. – my resepi, resepi laksa penang sedap resipi asam laksa sardin resepi bergambar, resepi asam laksa cina yang sangat sedap dan mantap. Here you go:

Cara untuk membuat kuah asam laksa tersedap untuk anda rasa. – my resepi, pin on resepi

Laksa penang kuah sardin mamadee mudah. Laksa asam resepi membuat kuah tersedap sedap penang kongsikan resep paling masakan. Laksa asam resepi nyonya sedap. Laksa asam penang food malaysia recipe assam famous try family must malaysian make seasonwithspice delicious most ais girlsaskguys die before. Resepi asam laksa (lain dari yang lain) bidadari.my. Laksa asam resepi cina penang saji bidadari statically lemak cili kembung daripada imej. Cara untuk membuat kuah asam laksa tersedap untuk anda rasa. – my resepi


Also read:

.
close